Ve Allah (C.C) buyurdu ki:

İMAN EDEREK SALİH AMEL İŞLEYENLERİN HATALARINI AND OLSUN Kİ ÖRTERİZ VE ONLARI YAPTIKLARI AMELLERDEN DAHA GÜZELİ İLE MÜKAFATLANDIRIRIZ. (Ankebut, 7)

GÜNÜN SÖZÜ

İNSANLARA MERHAMET ETMEYENE ALLAH (C.C)MERHAMET ETMEZ...
Hadis-i Şerif

DUR!BURADAN ÖTEDE RİSK VAR!!!

HOŞGELDİN...AMA BURADAN SONRASI SENİN İÇİN HOŞ OLMAYABİLİR...DİKKATLİ OL...
Ben bir miktar suydum,
Yatağımı arıyordum,
Bulacaktım ama;
İzin vermediler,
Kim mi?
Herkes...

2 Aralık 2010 Perşembe

HAYDARPAŞA:BENİ BİR İŞÇİNİN KAYNAK MAKİNESİNDEN ÇIKAN KIVILCIM DEĞİL KÖHNEMİŞ BİR ZİHNİYET YAKTI...

  
      Martılar ağladı,bizde ağladık,ama onlar ağlayamadı Haydarpaşa...Onlar ağlayamadı sen yanarken...
  



      Haydarpaşa'nın niçin yandığını yetkililer bulamadılar.Günlerdir çalışıyorlar güya.Çatıda restore çalışmalarında bulunan işçiler sorgulanmış,gar personelinin bilgisine başvurulmuş,olay yeri incelemeleri yapılmış ama yangının neden çıktığına dair bir netice alınamamış..Öyle ki ,kudretli devletimizin Haydarpaşa'yı yakan nedenler hakkında en ufak bir bilgisi yok.

     Rezalete bakar mısınız? Haydarpaşanın yanışına mı yanarsın,bunu yapanların cezasız kalışına mı , devlet-i aalaa'mızın sorumsuzluğuna mı?

    Meğer olay başkaymış...Haydarpaşayı yakan kıvılcım elektrik kontağından ya da işçilerin kaynak yaptığı makineden çıkmamış.Haydarpaşanın yanmasına neden olan bir insan değilmiş.Ki öyle olsaydı devlet-i ulviyemiz şimdiye kadar çoktaaann sorumluları bulmaz mıydı?Çok çabuk,olayın olduğu günün ertesin de buluverir , gerekeni  yapardı...Ama yapamadı..Neden ?Çünkü Haydarpaşa'yı yakan bir insan değilmiş...

   Bu öyle bir şey ki suçluya ulaşamazsın...Ulaşsan bile bir şey elde edemezsin,cezalandıramazsın,değiştiremez-
sin...Eğer bir suçu işleyen oysa ona güç yetiremezsin.Ve en kötüsü o işlenen suçlar gelecekte de varlığını sürdürür.Haydarpaşa'nın üçüncü kez yanmasınında nedeni o şeydir...

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım dün açıklama yapmış.." Yüz elli yıldır tarihi binaların restorasyonu nasıl yapılıyorsa Haydarpaşa'nın restorasyonuda aynı yolla yapılır,yapıldı" diyor bakan..Yani her şey prosedüre uygun bir şekilde yapıldı öyle mi sayın bakan?Ama yüz elli yıllık diyorsun,yüz elli yıldır diyorsun?Ne dediğinin farkında mısın sayın bakan?

    Ve dün sabah saatlerinde bilirkişi heyeti Haydarpaşa Garına ulaşır.Amaçları yangının çıkış nedenini bulmak..Gar müdürü kapıda karşılar onları,büyük bir nezaketle...Heyetin üyeleri de rahat bir nefes alırlar ,gar müdürü bize yardımcı olur ,çabucak olayın sorumlusunu bulur işimizi bitiririz diye..Önce çaylar içilir müdürün odasında hoş bir sohbet eşliğinde.Ardından neşe içinde ,gülüşerek yukarıya,yangının çıktığı kata geçilir,yanlarında gar müdürü de olduğu halde.Heyet müdürün kendilerine eşlik etme nezaketini göstermesinden memnundur.

    Vakıanın vuku bulduğu yere ulaştıklarında durum değişir.Zevatın neşeli halinin yerini buruk bir hüzün alır ,iç burkucu manzara karşısında...Yüz yıllık bir anıtın içine düşürüldüğü durum içler acısıdır ve bu manzara karşısında bir yüreğin mesruriyetini koruması mümkün değildir.İtidal kaybetmemek mümkün değildir.Heyetin tüm üyelerinin yüzünde memnuniyetsiz ifadeler dolaşmaya başlar.Ve sanırım orada anlarlar,bu yangını kimin çıkardığının,bu yangının nedenlerini bulmanın hiçte sandıkları gibi kolay olmayacağını.Çünkü bu yangını bir insanın çıkarabileceğine olan inançları kaybolmuştur, gördükleri manzara karşısında.

    Çaresiz çalışmalarına başlarlar.

     21.yüzyılda,yani post-enformasyon çağında "bilirkişi olay yeri incelemesi prosedürünün birinci ve olmazsa olmaz aşaması" na geçilir.Güvenlik kameraları kaydı gar müdüründen istenir.

     İstenir de istenmesine,istendiğiyle kalınması gerekmektedir.Çünkü böyle bir kayıt yoktur.Böyle bir kaydı tutacak kameralar yoktur.Milenyumun  birinci çağında ,kuruyemişçi dükkanlarında bile olan güvenlik kameralarından bir tane bile yoktur Haydarpaşa'da.

    Ne kadar acı değil mi?

    Kültür bakanı " orjinali bozulmadan tadilatın yapılacağını,yapının eski haline dönüştürüleceğini" söylemiş.Doğrusu ben merak ediyorum:Bir tek güvenlik kamerası bile koymayı akıl edemeyecek kadar akılsız bir devlet nasıl yüzyıllık yapıyı orjinalinin aynısı olarak eski haline döndürecek?

    Elbette döndürecemeyecek...Elbette hiçbirisinin umrunda olmayacak...Elbette Haydarpaşa'ya olanların hesabını kimse vermeyecek...Ve olay unutulup gidecek...En kötüsü de bu tür olaylar bundan sonrada yaşanmaya devam edecek...

     Bilirkişi heyeti nasıl bir çalışma yapacak,nasıl bir rapor hazırlayacak bilemeyiz ama açık olan bir şey var:HAYDARPAŞA'YI BİR İNSAN HATASI YAKMAMIŞTIR.HAYDARPAŞA'YI BİR ZİHNİYET YAKMIŞTIR.150 SENEDİR ANITSAL MİMARİLERİ AYNI YÖNTEMLE RESTORE ETTİĞİNİ İTİRAF EDEN ZİHNİYET.2010 YILINDA ,ÜLKENİN EN ANLAMLI MEKANLARINDAN BİRİNİ KORUMAK İÇİN BİR ADET BİLE OLSA BİR GÜVENLİK KAMERASI YERLEŞTİRMEYİ AKIL EDEMEYEN ZİHNİYET.YANMIŞ ,KÜL OLMUŞ BİR ABİDEYİ ORİJİNALİNE SADIK KALARAK ESKİ HALİNE DÖNDÜREBİLECEĞİNİ ZANNEDEN ZİHNİYET.

    İşte bu yüzden Haydarpaşa'nın failleri bulunamayacak...

   Ve Haydarpaşa ve diğer tüm anıtsal mekanlar bu zihniyet varoldukça güvende olamayacak....

4 yorum:

  1. Aynı fikirdeyim ben de. Her gün tarihi eserlerle ilgili yepyeni bir rezalet. Haydarpaşa sadece gözümüzün önünde olanı. Göremediğimiz neler var..

    YanıtlaSil
  2. keşke böyle bir konuda aynı fikirde olamasaydık...ama maalesef,acı bir gerçek...değişmesi için dua ettiğimiz...

    YanıtlaSil
  3. Ahh ahh. Haydarpaşa yalnızca bir tanesi noidea. Ben yazın Olimposta geçen sene sel oldu belki hatırlarsın.Önüne kattığını denize sürüklemiş. Bizim idealist yöneticilerimizde derede ne kadar ağaç varsa kesmiş. Eski Roma hamamını da çöplük yapmış. Vay halimize ki vay yani.:(

    YanıtlaSil
  4. @maalesef neslince..Bu bilinç oluşacak ama sanırım biz görmeyeceğiz ve bu aradada bakalım hangi anılar yığını olmuş tarihi kalıntılar yok edilecek ülkemizde..

    YanıtlaSil