Ve Allah (C.C) buyurdu ki:

İMAN EDEREK SALİH AMEL İŞLEYENLERİN HATALARINI AND OLSUN Kİ ÖRTERİZ VE ONLARI YAPTIKLARI AMELLERDEN DAHA GÜZELİ İLE MÜKAFATLANDIRIRIZ. (Ankebut, 7)

GÜNÜN SÖZÜ

İNSANLARA MERHAMET ETMEYENE ALLAH (C.C)MERHAMET ETMEZ...
Hadis-i Şerif

DUR!BURADAN ÖTEDE RİSK VAR!!!

HOŞGELDİN...AMA BURADAN SONRASI SENİN İÇİN HOŞ OLMAYABİLİR...DİKKATLİ OL...
Ben bir miktar suydum,
Yatağımı arıyordum,
Bulacaktım ama;
İzin vermediler,
Kim mi?
Herkes...

8 Ocak 2010 Cuma

İNSAN VE MAKİNA ARASINDA Kİ FARK ÜZERİNE

Hayat adildir.Herkese aynı şeyleri vermemiştir ama her kese insan olma sıfatını bahşetmiştir.

İnsan olmak başlı başına bir şeydir.Ortaçağ Avrupasın'da feodal buyruklar altında inim inim inleyen ve bir meta ile aynı öneme sahip olan  bir köle de insan olmanın onurunu taşıyordu.

İnsan heryerde insandı.Duyguları vardı ,düşünceleri vardı,acıları vardı,sevinçleri ve umutları vardı.Ve bu hususiyetlere sahip olmanın insan olmaktan başka bir koşulu yoktu.

İnsan insandı.Bir makina değildi.Ama makinalaştırılmak için çok uğraşıldı.Önce büyük baskılar altında tutuldu.Sonra emeğin bizzat kendisi oldu.Bir meta gibi pazarlarda alınıp satıldı.Sadece yaşamak pahasına en ağır işler sırtına yüklendi.Kusursuz çalışsın diye yüzlerce yıldır kurallar konulmaktaydı ve bu kurallar günümüze kadar evrile evrile geldi.Ama ne yapıldıysa insan makinalaştırılamadı.Büyüyen pazarların büyüyen taleplerine cevap verecek üretim için yeterli bir emek olamadı insan.Ve insanları makinalaştıramayan insan mecburen makinaları yaratmak zorunda kaldı.

O insanların gözünde makina ile insan arasında tek fark vardır.Makina ölü emektir ,insan canlı emektir.Ve emeğin en güzeli de ölü olanıdır. Çünkü emekten beklenen şey istenileni kusursuz bir şekilde yapmasıdır ve bu beklentiyi insan değil makinalar en iyi şekilde karşılamıştır.Çünkü insan insandır.Makina değildir.Duyguları ,düşünceleri,tutkuları ,hırsları vardır.Ve bu sayede beklenmedik ya da istenmedik tepkiler verebilir.Doğrusu ,mesele insanın tepkiler verebiliyor olmasıdır.Oysa makinalar tepki veremez.Grev yapamaz örneğin,istifa edemez,ücretlerine zam talep edemez.Neye göre programlanmışsa onu gerçekleştirir.Bu noktada makinalaşma emeğin üzerinde kontrolün artırılması mekanizmasıdır.Ve bu kontrol insan üzerinde sağlanamayan kontroldür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder